Akevittvandringer

På våre akevittvandringer kombinerer vi formidling av akevittens historie med byhistorie og norsk drikkekultur, og inkluderer smakfulle stopp på ulike “vannhull” langs ruta.

Akevittvandring Gjøvik:
Gjøvik er byen der Gammel Opland ble født for 150 år siden og hvor Norsk Akevittfestival arrangeres i oktober hvert år.
Brennerihistorien i Gjøvik strekker seg tilbake til midten av 1800-tallet da Holmen Brenderi ble grunnlagt i 1854 av bønder fra Vardal, Nes i Hedmark og Toten, hvor hensikten først og fremst var å sikre bøndene en sikrere avsetning på bygg og poteter. Spriten ble først solgt lokalt, men i 1872 ble det etablert en destillasjon i Christiania, slik at de kunne forbedre kvaliteten på spriten, samt gå fra salg av råsprit til drikkebrennevin. I 1891 skiftet brenneriet navnt til Opandske Spritfabrikk.

Bli med på oss på en vandring i Gjøvik sentrum hvor du får besøke de historiske lokalene til Holmen Brænderi, høre historien om spritbrenning på Toten i gamle dager, og om hvordan spriten ble både fraktet og smuglet på Mjøsa. Vi besøker også hovedbygningen på vakre Gjøvik Gård fra 1810 og får et innblikk i glassverksgrunnleggeren Caspar Kauffeldts liv og virke. På vandringen smaker vi oss også gjennom lokale spesialiteter fra blant annet Gjøvik Sjokolade og stopper ved flere lokale vannhull underveis.

Vandringen kan også kombineres med omvisningen “fra Potet til Sprit” på HOFF, som er Norges største (og nesten eneste) leverandør av potetsprit til norske akevittprodusenter. Vandringene kan tilpasses til hver gruppe. Kontakt oss for ledig kapasitet.

Akevittvandring Hamar:
Hamar by er nok mest kjent for sin bryggerihistorie, selv om brenneriene lå tett i tett i nærheten av byen med Løiten, Strand, Atlungstad og Sælid Spritfabrik i Vang. Hamar By ble grunnlagt i 1849 - omtrent på samme tid som samlagene poppet opp etter kvantumsreguleringene som ble påbudt i 1848. Vi tar dere med på en spennende vandring i Hamar og viser dere hvor det var brennevinsutsalg i sentrum, krydret med ølhistorie, urte- og medisin-historien som lå til grunn for at livets vann ble brukt som medisin i Norge, kombinert med smakfulle stopp hos noen av byens historiske vannhull.



Akevittvandring Oslo:
Bli med oss på ekspedisjon i Hovedstadens gater. Vi stopper på utvalgte vannhull for smaksopplevelser, kultur- og historiske severdigheter, og dere får høre historien bak norsk drikkekultur tilbake til 900-tallet.
Mange brennerier opprettet egne destillasjoner i Christiania på slutten av 1800-tallet, deriblant Løiten Destillation og Oplandske Spritfabrik. Idag ligger destilleriet Himkok på Youngstorget, ikke langt fra der flere av de gamle destillasjonene lå. I tillegg finnes en rekke puber og barer som har spesialisert seg på akevittens historie, enten gjennom akevittdrinker eller andre koblinger mot mat og akevitt som gjør det interessant for oss å ta en stopp på disse utvalgte stedene.


Akevittvandring Trondheim:
I Trondheim er det vanskelig å komme utenom Lysholms historie når vi snakker om akevitt. Sammen med dyktige byguider tar vi dere med på en vandring i Trondheims gater, vi smaker på akevitt og lokalt øl, og vi besøker Nidarosdomen hvor dere også kan få et spennende besøk i krypten. Ønsker dere mer øl på menyen kan vi inkludere et besøk på Tautra eller EC Dahls. Trondheim har mange fantastiske matopplevelser som vi kombinerer sammen med akevitt. Kanskje kan vi friste med en vandring og et foredrag om foregangskvinnen Catharina Lysholm?

Akevittvandring Stavanger: